Debat pioner sobre salut mental al Parlament de Catalunya

Aquest mes de desembre ha tingut lloc una fita història per la salut mental a Catalunya. I és que el Ple del Parlament ha destinat dues sessions a debatre, per primer cop en la història d’aquesta cambra, sobre la salut mental, a petició del president del Govern, Pere Aragonès. Ha estat els dies 14 i 17 de desembre.

Aquest fet suposa un pas important perquè es fa evident que la necessitat i la urgència de reforçar l’abordatge de la salut mental a Catalunya no és només una prioritat per a la ciutadania, un tema que està en el debat social, sinó que també ho és per a les polítiques públiques. En el segon dels plens, el president del Govern va tornar a subratllar que “la salut mental és una emergència nacional que cal atendre sense cap mena de dilació“.

Després de la primera de les sessions, duta a terme el 14 de desembre, cadascun dels grups parlamentaris podia presentar un màxim de tres propostes de resolució congruents amb el debat, que se sotmetrien a la votació de la cambra en la segona de les sessions, que es va celebrar tres dies més tard. Cal destacar que del total de 23 propostes realitzades per les diferents formacions, finalment se’n van aprovar 14 (BOPC).

La cambra va aprovar la proposta de resolució presentada conjuntament pels grups del PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP i ECP; les quatre conjuntes d’ERC i JxCat; les tres del PSC-Units; la número 2 de la CUP; la 1 i la 3 d’ECP; la 2 de Cs, i les 1 i 3 del PPC. En canvi, ha rebutjat totes les de Vox i algunes de la CUP, ECP, Cs i el PPC. 

Una de les raons de ser d’AMMFEINA com a federativa dels àmbits de la salut mental i la inclusió laboral, va ser posar en primer terme la salut mental en les polítiques públiques. Per tant, més enllà de la qüestió simbòlica que es dediqui un ple específic del Parlament a la salut mental, és important que hi hagi una voluntat des de les polítiques públiques d’abordar aquesta qüestió. Com també ho és que s’hagi aprovat una comissió d’estudi Parlamentària (BOPC) i que el Govern tingui el compromís d’impulsar un Pacte Nacional per la salut mental i les addiccions.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *