Les persones amb discapacitat per raó de salut mental, a la cua de l’ocupació el 2020

En un moment en què els principals indicadors d’ocupació semblen enfilar-se a nivells prepandèmia i tot fa pensar que la recuperació econòmica comença a ser una realitat, encara manquen dades econòmiques que ajudin a copsar l’impacte real de la COVID-19 en l’ocupació i quin mercat de treball tindrem un cop aquesta situació passi.

Aquesta setmana s’ha publicat un dels informes que permet, any rere any, fer un seguiment de la situació de les persones amb discapacitat en relació al mercat de treball i ho ha fet aportant dades del 2020, epicentre de la pandèmia. És l’informe ‘El Empleo de las Personas con Discapacidad‘ que publica l’Instituto Nacional de Estadística (INE) i segons les seves dades l’impacte de la pandèmia hauria estat més fort en la població amb discapacitat.

El percentatge de població amb discapacitat en edat de treballar al conjunt de l’Estat es va mantenir similar al de 2019, amb un 6,3%, però es va enfilar quatre punts el percentatge de la població activa amb discapacitat (663.900 persones). Alhora, la taxa d’atur de la població amb discapacitat va caure 1,7 punts el 2020 i va passar del 23,9% del 2019 al 22,2%. Així, el número d’aturats amb discapacitat es va reduir en prop de 5.000 persones (3,3%), mentre que en el cas de les persones sense discapacitat es va incrementar un 9,3%. 

També es va reduir la diferència entre la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat i sense discapacitat, que si l’any 2019 era de 41 punts, el 2020 va ser de més de 37. És a dir, segueix a una gran distància.

On no hi va haver variació va ser en les taxes d’ocupació de persones amb discapacitat atenent a la tipologia. Un any més, la condició de persones amb discapacitat per raó de salut mental és un obstacle per accedir al mercat de treball. Només el 17,1% de les persones en aquesta situació tenia una feina l’any passat. Un creixement de 0,2 punts respecte de l’any anterior.

També es mantenen a la cua pel que fa a la taxa d’ocupació. Només el 26,6% de persones amb discapacitat per trastorn mental en edat laboral estava activa. Això suposa una caiguda d’1,2 punts respecte de l’any anterior.

També manca saber quina és la situació de les persones amb un problema de salut mental que no disposen de certificat de discapacitat, atès que no hi ha cap dada pública que ho reflecteixi.

Un futur incert

Malgrat aquestes xifres, el sector assegura que la Covid-19 ha intensificat el risc d’exclusió dels grups de població més vulnerables, com és el cas de les persones amb discapacitat que, a banda d’haver patit com tothom l’emergència sanitària i la destrucció de llocs de feina, ara veuen com trontollen les bases de la seva plena inclusió.

D’una banda, cal veure l’evolució de la situació i, de l’altra, caldria poder matisar les dades. No es pot obviar que al tercer trimestre encara es calculava que a Catalunya hi havia al voltant de 48.000 persones treballadores incloses en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i, per tant, amb un futur incert.  

Alhora, segons dades del Govern semblaria que la contractació temporal s’hauria disparat i només una de cada deu contractacions noves hauria estat indefinida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *