ACTAS i AMMFEINA ens reunim amb membres Treball per abordar l’afectació de la COVID-19 en l’ocupació a l’empresa ordinària de persones que fan TAS

Representants de les juntes directives de l’Associació Catalana de Treball Amb Suport (ACTAS) i AMMFEINA s’han reunit aquest divendres amb una comitiva del departament de Treball, Afers Socials i Famílies encapçalada pel secretari general, Josep Ginesta, amb l’objectiu d’analitzar els resultats d’un informe elaborat per ambdues federatives sobre l’impacte que la pandèmia de la COVID-19 està tenint en l’ocupació a l’empresa ordinària de persones amb un problema de salut mental i amb discapacitat intel·lectual.

L’informe, elaborat a partir de les dades de 24 entitats associades a ACTAS i AMMFEINA, va posar sobre la taula que només un 45,9% de les persones que tenien un contracte laboral abans que es decretés l’estat d’alarma seguia realitzant la seva activitat dues setmanes després que es decretés. En un 56,9% dels casos l’aturada de l’activitat es devia a Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i, per tant, a persones que previsiblement podran reprendre la seva activitat properament.

Tanmateix un 10,4% correspon a destrucció de llocs de feina, ja sigui per acomiadament o per no renovació contractual. I el més preocupant és que aquesta xifra podria ser només la punta de l’iceberg, atès que hi ha un 15,1% de persones que a data d’avui desconeix quines mesures aplicarà l’empresa.

En aquest sentit, els i les professionals del sector temen que en un context de recessió econòmica com el que s’albira, els grups de població que de manera estructural presenten més dificultats d’accés al mercat laboral, es vegin encara més exclosos. 

Reprendre la Llei del SOC

La reunió, a la qual han assistit també els directors d’Economia Social i de Relacions Laborals del departament, Josep Vidal i Enric Vinaixa, respectivament, ha servit perquè ambdues federatives hagin presentat propostes per promoure la inclusió laboral de persones amb problemes de salut mental i persones amb discapacitat intel·lectual a l’empresa ordinària. Concretament, quatre: 

  1. ​Incloure indicadors en l’Observatori del Treball i Model Productiu del Departament de Treball, que permetin fer un seguiment de l’evolució de l’ocupació en els col·lectius de referència (persones amb problemes de salut mental i persones amb discapacitat intel·lectual).

  2. Incorporar metodologies de suport no presencial en l’atenció a persones. 

  3. Promoure i incentivar mesures d’acció positiva específiques pel manteniment de l’ocupació al mercat de treball ordinari de les persones amb especials dificultats. 

  4. Reconèixer el TAS com un servei especialitzat, en el marc d’oportunitats que presenta la normativa catalana:
   • Llei 13/2015, del 9 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya
   • Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social

   • Reial Decret 870/2007, de 2 de juliol, pel qual es regula el programa de treball amb suport com a mesura de foment d’ocupació de persones amb discapacitat en el mercat ordinari de treball.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *