Treball lliura els primers certificats de professionalitat a les persones amb un problema de salut mental participants del pilot d’acreditació de competències a través de l’experiència laboral

Ariadna Rectoret, Josep Vidal, representants d'AMMFEINA i un grup de persones participants del pilot d'acreditació de competències

La directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), Ariadna Rectoret, ha fet aquest matí entrega dels certificats de professionalitat a les 34 persones amb problemes de salut mental que l’any 2020 van participar en un projecte pilot a Catalunya, que permet assolir una titulació oficial acreditant competències laborals adquirides en el decurs de l’experiència laboral. Rectoret ha estat acompanyada en l’acte realitzat a la seu de l’entitat Support-Fundació Tutelar de Girona pel Director d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal.

Durant l’acte de lliurament de premis, la directora del SOC ha assegurat que “l’acreditació de competències professionals fa la nostra societat més igualitària i cohesionada” i ha destacat la importància de la iniciativa: “Socialment contribueix al desenvolupament professional i personal d’aquestes persones, facilita la inserció laboral i millora el rendiment en el lloc de treball. I econòmicament permet retenir el talent en l’empresa i facilita la rotació del talent dins del propi sector”. Rectoret també ha anunciat que aquest 2021 s’incorporaran a les convocatòries obertes col·lectius amb altres capacitats, que comptaran amb el recolzament de les pròpies entitats i dels tècnics i tècniques de la Generalitat.

A data d’avui s’han dut a terme dos pilots d’aquest projecte gestionat des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través del SOC i impulsat per les federatives AMMFEINA i Dincat, en què les persones participants han pogut aspirar a dues titulacions: Activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardinera i el de Neteja de superfícies i mobiliari en edificis i locals. El primer pilot es va dur a terme l’any 2019 amb persones amb discapacitat intel•lectual vinculades a entitats associades a Dincat i el segon, realitzat el 2020, va comptar de nou amb persones amb discapacitat intel·lectual i per primer cop amb 34 persones amb problemes de salut mental vinculades a sis entitats associades a AMMFEINA: Associació Aprodisca i Fundació Pere Mata (Tarragona), Fundació Drissa (Girona), ÀuriaFil, Entrem Grup Cooperatiu i Àuria Cooperativa (Barcelona).

Una protecció contra l’atur

L’objectiu últim d’aquest projecte és impulsar a Catalunya un model que incideixi en la formació professionalitzadora i la millora de la carrera professional d’alguns dels grups de població que, de manera estructural, registren unes taxes d’atur més elevades. És el cas, per exemple, de les persones amb un problema de salut mental. “La formació és, en qualsevol moment i etapa vital, un factor protector contra la desocupació, més encara si aquesta s’orienta a la professionalització”, ha defensat la gerent de la Fundació Drissa i secretària de Junta Directiva d’AMMFEINA, Núria Martínez.

Martínez ha destacat que el títol lliurat aquest mati permet fer més competitius els currículums de les persones participants i, per tant, incrementa les seves oportunitats laborals: “A més nivell de qualificació, més oportunitats d’inclusió i promoció laboral i més possibilitats d’assolir una feina qualificada i ben remunerada”.

Objectius de desenvolupament sostenible relacionats:   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *