Èxit en el procés d’acreditació de competències de persones amb problemes de salut mental

Infografia procés acreditació de competències

A finals d’octubre el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (Conforcat) va fer públics els resultats del procediment d’acreditació de competències professionals a través de l’experiència laboral, en què van participar 34 persones amb problemes de salut mental vinculades a sis entitats associades a AMMFEINA. Vuit d’elles han acreditat totes les Unitats de Competència i, per tant, assoleixen la Qualificació de Professionalitat (QP) corresponent. Les 26 persones restants l’acrediten parcialment i complementaran les unitats pendents per via formativa properament.

La valoració d’AMMFEINA i Conforcat d’aquest projecte pilot, pioner a Catalunya, ha estat molt positiva. Més enllà dels bons resultats assolits, les organitzacions assenyalen que la iniciativa ha permès constatar que quan les persones amb problemes de salut mental disposen de les oportunitats i dels suports adients poden veure reconeguda la seva vàlua professional.

Aquest projecte representa la concreció en l’àmbit de la salut mental d’una proposta col·laborativa impulsada per les federatives Associació Aprenem, Dincat i AMMFEINA, que ha comptat amb el suport i la col·laboració del Conforcat. L’objectiu d’aquesta acció és incrementar l’ocupabilitat de les persones amb problemes de salut mental, amb trastorn de l’espectre autista (TEA) o amb discapacitat intel·lectual. A través de l’acreditació de competències que les persones participants han obtingut en el decurs de la seva vida laboral i formativa poden obtenir QP. 

Alhora, Conforcat i AMMFEINA reconeixen que la clau de l’èxit ha estat el compromís i la vocació tant de les persones participants com de les i els professionals de suport de referència de les entitats. I és que malgrat l’esclat de la pandèmia, el procediment s’ha pogut mantenir actiu fent algunes adaptacions metodològiques i d’intervenció.

La suma de voluntats

El pilotatge d’aquest procediment es va iniciar l’any 2019, amb persones amb discapacitat intel·lectual vinculades a entitats de Dincat. Aquest 2020 s’encetava una nova fase que incloïa la participació de persones amb problemes de salut mental vinculades a les entitats Fundació Pere Mata, Fundació Drissa, Entrem Cooperativa, Fundació Àuria, Associació Aprodisca i Àuriafil, sota la coordinació d’AMMFEINA.

L’èxit d’aquesta convocatòria encoratja el Conforcat a llançar-ne de noves i a treballar de la mà dels agents sectorials especialitzats en inclusió laboral, com AMMFEINA, per ampliar l’oferta de QP. L’objectiu és seguir incrementant les possibilitats de promoure la formació professionalitzadora, en aquest cas, per a persones amb problemes de salut mental. 

MÉS INFORMACIÓ: 

Descarrega’t la infografia del projecte

 

Objectius de desenvolupament sostenible relacionats:   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *